2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dávid-szindróma: vandál ösztönök törnek elő a műalkotás szemlélésekor

2006. február 14. 12:05, utolsó frissítés: 12:05

Michelangelo Dávidjának abszolút tökéletessége esztétikai élmény generációk sorának, de atavisztikus ösztönöket, kimondhatatlan szenvedélyeket is kiválthat: húsz évvel a Stendhal-szindróma felfedezése után kiderült, hogy Michelangelo Dávidja is hasonló reakciókat válthat ki.

A Dávid-szindróma felfedezője Graziella Magherini firenzei tanár, pszichiáter, akinek kutatása Dávid és a három Pietá-szobor hatásával kapcsolatban csak egy év múlva fejeződik ugyan be, de az első eredményeket már nyilvánosságra hozta.

"Dávid szépsége elbűvöli az embereket, de nemcsak szép esztétikai érzelmeket vált ki, hanem zavaros érzéseket is. Aki a műre tekint, irigységet érez a tökéletes testű fiatal férfi iránt, és előjönnek a vandál ösztönök. Vannak, akik vágyat éreznek a szobor megrongálására, ennyi szépség láttán veszélyben érzik saját énjüket, és így akarják a veszélyt elhárítani" – magyarázta a pszichiáter a Corriere della Sera című olasz napilapnak.

A pusztítási ösztön mellett megjelennek szexuális természetű zavarok is. A látogatók Dávidban a tökéletes férfi szimbólumát is látják. Ezek a jelenségek pedig alig különböznek a Stendhal-szindrómától, amelynek során rosszullét, ájulás, hallucináció fogja el a benne szenvedőt egy-egy szép vagy hatásos alkotás láttán. Csak Firenzében évente száz ilyen eset fordul elő.

A firenzei Santa Maria Nuova kórház pszichiátriai osztályának vezetője elárulta, hogy havonta általában három turista kerül hozzájuk, többségükben pánikbetegségben szenvedő amerikaiak, akiknek állapota megfelelő gyógyszeres kezeléssel néhány óra alatt helyrehozható. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS