2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pálfi György Taxidermiája lett a 37. Filmszemle fődíjasa

2006. február 07. 19:26, utolsó frissítés: 19:26

A Hukkle-val dobbantó Pálfi György új filmjének, a szakmát és a közönséget is megosztó Taxidermiának ítélte oda a fődíjat a nemzetközi játékfilmes zsűri a 37. Magyar Filmszemlén kedden. A film alapjául Parti Nagy Lajos novellái szolgáltak, az operatőr Pohárnok Gergely. A rendezői díjat Hajdu Szabolcsnak ítélték oda a Fehér tenyércímű filmért, "egy sors alakulásának életszerű, hiteles, érzelmes ábrázolásáért".

Rendezői látvány-díjban részesült Szemző Tibor Az élet vendége – Csoma-legendárium film rendezője. Az operatőri díjat megosztva Nagy András, a Johanna című filmben nyújtott újszerű képi megfogalmazásáért és a Fehér tenyér című film hiteles fényképezéséért, valamint Máthé Tibor a Vadászat angolokra című film képi világának megteremtéséért kapta.

Az elsőfilmes rendezői, Simó Sándor-díjat Kocsis Ágnes a Friss levegő című alkotás rendezője kapta. Forgatókönyvírói díjban részesült Goda Krisztina, Heller Gábor, Divinyi Réka a Csak szex és más semmi című vígjátékért. A legjobb női alakításért Tóth Orsit jutalmazták a Johanna és az Egyetleneim című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb férfi alakítás díját Csányi Sándornak ítélték oda a Csak szex és más semmi című filmben nyújtott alakításáért.

A produceri díjat a Fehér tenyér című film produceri gárdájának ítélték oda, az elismerést Angelusz Iván, Kovács Gábor, Pataki Ágnes, Reich Péter kapta. A legjobb eredeti filmzenéért Tallér Zsófiát jutalmazták a Johanna című operafilm zenéjének megkomponálásáért.

Látványtervezői díjas lett a Taxidermia látványtervezői gárdája, Asztalos Adrien, Szőlőssi Géza, Patkós Júlia, Haide Hildegard és Pohárnok Iván, Arany olló díjat kapott Politzer Péter a Fehér tenyér vágásáért, és Aranymikrofon díjjal tüntették ki Zányi Tamást Az élet vendége - Csoma-legendárium című filmben végzett hangmérnöki munkájáért.

A dokumentumfilmes zsűri döntése alapján a fődíjas Forgács Péter alkotása, A fekete kutya – történetek a spanyol polgárháborúból lett. Rendezői díjas lett megosztva Dobray György, a Gólyamese és Litauszky János, a Cérnaszálon című film rendezője. Operatőri díjas lett Bálint Arthur, az Ikrek, Moszny, Józsi nővér és a sárga bicikli című filmek "dramaturgiai érzékenységű fényképezéséért" – Nem, nem, nem című dokuja ezen a linken letölthető. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS