2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Díj a Nyócker rendezőjének, nyolcvanmillió forint filmes projektekre

2006. február 03. 10:43, utolsó frissítés: 10:43


Gauder Áron rendező kapta a Nyócker című filmért az idén alapított Mozgókép Ifjú Mestere díjat. A Bozóki András magyar kulturális miniszter alapította díj a minőségi művészi teljesítmények elismerését célozza a pályakezdő alkotók között; egyszeri, háromszázezer forintos juttatás jár vele. A díjat a 37. Magyar Filmszemle idején működő diákzsűri ajánlására adományozzák.

Bozóki csütörtökön azt is bejelentette, nyolcvanmillió forintos kiegészítő programcsomagot különítettek el a magyar filmművészet támogatására.

A szakminiszter úgy fogalmazott: az utóbbi évtizedekben nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar kultúra legkönnyebben megismertethető követei a nagyvilágban a filmek. Az alkotások alapján egyértelmű az a szerep, amelyet a kultúra a gazdasági versenyképességben és az országimázs alakításában játszik.

A tárca 25-25 millió forinttal támogatja a márciusban-áprilisban megrendezendő, nemzetközi versenyfilmes mustrává váló Titanic Filmfesztivált, illetve az őszi Pécsi Filmünnepet. A minisztérium tízmillió forinttal segíti a győri székhelyű Mediawave Alapítvány projektjét: a Nyitott Dokumentumfilm Archívum a rendszerváltó demokráciák dokumentumfilmjeinek összegyűjtését és nyilvánossá tételét szolgálja.

A kulturális tárca – a Magyar Mozgókép Közalapítvánnyal és a Nemzeti Audiovizuális Archívummal együttműködve – ugyancsak tízmillió forinttal járul hozzá a Filmtörténet Online projekt megvalósításához. Annak érdekében, hogy a digitalizált magyar filmtörténeti kultúrkincs széles körben, a közoktatásban is hozzáférhetővé váljon, filmtörténeti kultúrportált fejlesztenek ki, és a teljes műveket on-line módon elérhetővé teszik.

A magyar filmipar nemzetközi promóciója jegyében hatmillió forint támogatásban részesül a Film in Hungary 2006 című kiadvány, amelyet kézikönyvnek és adatbázisnak szánnak. A könyv a magyar filmipar – producerek, gyártók, forgalmazó cégek és finanszírozó intézmények – átfogó és részletes bemutatásán túl tájékoztat a filmtörvény nyújtotta lehetőségekről, a magyar film nemzetközi szerepléséről, átfogó képet ad a magyarországi forgatási lehetőségekről, helyszínekről. A kézikönyvet és a kapcsolódó honlapot a Los Angeles-i Location Expón és a Cannes-i Filmfesztiválon mutatják be.

Ötmillió forinttal támogatnak különféle, fiataloknak meghirdetendő ösztöndíj-programokat a forgatókönyvírás, produceri képzés és új technológiák alkalmazása terén. Az ösztöndíj az Európai Unió MEDIA programján belüli intenzív kurzusokon, filmes képzési programokon való részvételt tesz lehetővé. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS