2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megnyílt a 37. Magyar Filmszemle

2006. február 01. 11:47, utolsó frissítés: 11:47

Több mint 400 mű szerepel a kedd este megnyílt 37. Magyar Filmszemlén – főiskolások, első filmesek, visszatérő alkotók és nagy öregek munkái. A versenyprogramba 103 alkotás – 24 nagyjátékfilm, 28 kísérleti és kisjátékfilm, 39 dokumentumfilm és 12 tudományos-ismeretterjesztő film – került be.

A magyar film háttere, finanszírozása kiszámíthatóbbá vált, és az alkotók a nehéz, változó körülmények ellenére be tudták váltani ígéreteiket – összegzett a Filmszemle megnyitóján Grunwalsky Ferenc, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) elnöke.

Grunwalsky Ferenc szerint a mozgóképtörvény megtette hatását, az idei mustrán több film látható, mint korábban bármikor. Hangsúlyozta: miközben a világon a mozik látogatottsága 20-25 százalékkal visszaesett, ugyanez a mutató a magyar alkotások esetében nőtt. Tavaly 1,2 millió, idén a szemléig 1,5 millió volt a nézőszám.

A február 7-ig tartó szemlét Szabó István Rokonok című filmje nyitotta meg; a Móricz Zsigmond azonos című regényéből készült alkotást a nyitó ünnepségen vetítették le. A premieren a rendező is jelen volt, aki legutoljára a 90-es évek elején forgatott Magyarországon. Koltai Lajos, aki a játékfilmet fényképezte, az MTI-nek elmondta, feltehetően késő ősszel fognak hozzá közösen Szerb Antal Utas és holdvilág című regényének adaptációjához, magyar és külföldi színészek közreműködésével.

A megnyitón Bozóki András kulturális miniszter átadta Nepp József rajzfilmrendezőnek - aki többek között a Hófehér, a Macskafogó, az Egérút című rajzfilm forgatókönyvét is írta - a Magyar Mozgókép Mestere elismerést.

A szakma kezdeményezésére az MMK által alapított díjat a kulturális miniszter 2005-től évente egy-egy Kossuth-díjas, 65. életévét betöltött alkotónak adományozza. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS