2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tizenhét méteres bálnatetem a berlini japán követség előtt

2006. január 19. 14:15, utolsó frissítés: 14:15

Tizenhét méteres bálnatetemet emelt ki Rostocknál a tengerből és szállított a berlini japán nagykövetség elé a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet, hogy így tiltakozzon a távol-keleti szigetország által folytatott bálnavadászat ellen.

Az akcióval a japán kutatási minisztérium tevékenysége ellen protestálnak, az ugyanis saját állítása szerint tudományos célból a déli-sarkvidéki vizeken meglehetősen nagy tételben vadásztat bálnákra.

A Greenpeace a stralsundi tengeri múzeum megbízásából, a saját költségén emeltette ki embereivel a vízből az elpusztult tengeri emlőst, ami egyáltalán nem volt egyszerű művelet: hossza nagyjából egy csuklós buszének felel meg.

Arról nem tájékoztatták a múzeum vezetőjét, hogy a tetemet mire akarják felhasználni, de megígérték, hogy amint lezajlott a tiltakozó akció a berlini japán nagykövetség előtt, visszaszállítják az állatot a múzeumnak.

A környezetvédők szerint egyértelmű, hogy a japánok nem kutatási, hanem étkezési célra pusztítják a tengeri emlősöket, amelyeknek húsa ott ínyencségnek számít, és nagyon drága. Egyébként nemzetközi egyezmény tiltja, illetve szigorúan korlátozza a bálnavadászatot, s a Greenpeace aktivistái életüket kockáztatva igyekeznek védeni a bálnákat a valóságos halfeldolgozó üzemmel felszerelt japán halászhajók elől. (mti/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS