2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vak pincérek szolgálnak fel a koromsötét étteremben

2006. január 11. 13:10, utolsó frissítés: 13:10

Vak pincérek szolgálják majd fel az ételt abban az étteremben, ahol a vendégek koromsötétben fogyaszthatják el vacsorájukat: a Dans Le Noir elnevezésű vendéglő jövő hónapban nyílik meg Londonban.

A Franciaországban már bevált ötletet Edouard de Broglie francia vállalkozó vitte el a brit fővárosba. A vendégek normálisan kivilágított bárban választhatnak az étlapról - mintegy 80 százalék a Meglepetés menüt választja -, és aztán a vak pincérek kísértében lépnek be a sötét étterembe.

De Broglie elmondta: azért alkalmaz vakokat pincérnek, mert ők magabiztosan mozognak a sötétben, és így némi biztonságot nyújthatnak a vendégeknek is, akik bizony alaposan megkeverednek attól, hogy nem látnak semmit. Olyannyira, hogy például képesek összetéveszteni a borjúhúst a tonhallal.

"A sötétben nincs etikett. Nagyon nehéz nem beszélgetni a szomszédoddal, ha nem látod. A légkör elég fesztelen, és az ételek íze is egészen más" - tette hozzá, s bizakodónak mutatkozott a tekintetben, hogy a híresen merev angolok is feloldódnak majd.

Párizsban mindenestre népszerű az ötlet, a nemrég nyílt koromsötét éttermet az elmúlt 18 hónapban már ezrek keresték fel. Mindenesetre nehéz úgy enni, hogy az ember ne borítsa fel a borospoharát, miközben a kését és a villáját keresgéli a sötétben.

Marco Pierre White, díjnyertes séf, egy kedvelt londoni étteremlánc tulajdonosa megvetően nyilatkozott az új ötletről. "Az étkezésben a szem éppoly fontos, mint az íny. Ez a két dolog együttesen adja a finom vacsora élményét. Másrészről az étterem így biztosan jó pár fontot megspórol az elektromosságon" - mondta.

Brogie-t nem nagyon zavarják a kritikák. Azt ajánlja, mindenki próbálja ki az éttermét, és nézze meg, hogy vajon trükk-e. "Az emberek a sötétben megértik az igazat" - mondta. (mti/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS