2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megkínozzák a Barbie-babákat a brit lányok

2005. december 21. 12:01, utolsó frissítés: 12:01

Nagy-Britanniában több éves bensőséges ragaszkodás után sok kislány annyira meggyűlöli Barbie babáját, hogy egyenesen kínozza a szőke szépséget. Erre a megállapításra jutott Bath (Somerset grófság) jó nevű egyeteme.

Hét és tizenegy év közötti kislányok ugyanis gyakran feldarabolják, lefejezik, sőt mikro hullámú sütőben elhamvasztják Barbie babájukat – olvasható a kutatók által készített jelentésben.

"Amikor fiatal iskolás lányoknak kérdéseket tettünk fel a Barbie babával kapcsolatban, megtudtuk, hogy a baba gyűlöletet ébreszt, ami fizikai erőszakhoz, és kínzáshoz vezet" - idézte a Daily Mail című brit lap Agnes Nairnt, a kutatócsoport vezetőjét. Sok lány egészen természetesnek tartja a "Barbie-kínzást".

Nairn abban látja ennek a jelenségnek a magyarázatát, hogy a lányok bizonyos korukban elfordulnak saját gyermekkoruk "bébiszerű" jelképétől. Míg a felnőttek számára a baba feldarabolása és kínzása fölötti öröm nagyon is bosszantóan hat, addig a gyermek szemszögéből nézve az nem egyéb, mint valami haszontalanná válttal való fantáziadús elbánás.

A tanulmány elkészítéséhez száz lányt és fiút vettek igénybe. A lányokkal ellentétben a fiúkban inkább pozitív nosztalgia fejlődött ki egykori akcióhőseik iránt. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS