2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A magzatkori mérgezés allergiához vezethet

2005. december 16. 12:20, utolsó frissítés: 12:22

A különféle immunbetegségek, így az asztma, az allergia és más hasonló bajok okait a magzati korban kell keresni - állítja Rod Dietert, az amerikai Cornell Egyetem immunológusa.

A kutató szerint ezeknek a betegségeknek az az oka, hogy a magzat szervezetébe - még a születés előtt, a terhesség utolsó harmadában - különböző toxinok, azaz mérgek jutnak be. Általában nagyon kicsi mennyiségben, de a gyenge, még épp hogy csak kialakuló szervezetnek ez is igen káros. S ez a fertőzés okoz olyan, napjainkban rohamosan terjedő népbetegségeket, mint az allergiát és az asztmát.

Dietert teóriája alátámasztására patkányokkal végzett kísérleteket. Azt tapasztalta, hogy a különböző mérgező anyagok, mint például az ólom vagy a higany megkárosítják a magzat immunrendszerének működését - még akkor is, ha csak olyan kis mennyiségben kerülnek be a szervezetbe, amely a felnőtt egyedeknél semmi problémát nem okozna. Az egyensúlyából így kibillentett immunrendszer azután később sem talál magára, nem tudja -visszanyerni rendes működését. (mti-press)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS