2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az optimizmus és az étkezés mellett a pénz is bekerült a hosszú élet matematikai képletébe

2005. november 04. 11:01, utolsó frissítés: 11:01

A hosszú élet matematikai képletét állította fel egy brit tudós, amelynek segítségével bárki kiszámíthatja életesélyeit, s azt is megtudhatja, hogy miben kell változtatnia, hogy növelje éveinek várható számát.

Cliff Arnal, a Cardiffi Egyetem pszichológusa által felállított formula számos tényezőt vesz figyelembe. Az élettartam-hányados, vagyis a Q = [(Gx0)+A+N+R+Ms+Hm] / I, ahol a G a genetikai, azaz családi örökséget, O - az optimizmust, A - aktivitást, N - étkezést, R - az emberi kapcsolatokat, Ms - a pénzügyi helyzetet jelenti, Hm - az egészségről való gondoskodást, az I pedig az egyén impulzív voltát takarja – olvasható a JNews című orosz nyelvű hírportálon.

Az évek számát befolyásoló összes tényezőt egy tízfokozatú skála alapján számszerűsítik, majd behelyettesítve a képletbe megállapítják az élettartam-hányadost, amelynek értéke 0,5 és 150 között ingadozhat. Minél magasabb ez az érték, annál hosszabb életre számíthat az illető. A képlet arra is jó, hogy az érintettek javítsák életkilátásaikat, hiszen a formula segítségével pontosan megállapítható, hogy milyen változtatások szükségesek, hogy hosszú, vagy legalább hosszabb életűek legyünk e földön. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS