2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ezeréves mesés kincset hoztak felszínre Indonéziában

2005. október 21. 13:26, utolsó frissítés: 13:26

A jelenleg egy jakartai hangárban tárolt műtárgyak máris általános feltűnést keltettek a régészek körében, és élénken érdeklődnek irántuk a nagy aukciós házak is.

Belga, francia, ausztráliai, német és brit búvárok másfél év alatt 24 ezer merülést hajtottak végre a Jáva-tengeren, 54 méter mélységben nyugvó hajóroncshoz, és nem kevesebb mint 250 ezer tárgyat hoztak a felszínre. Az elsüllyedt gálya rakományának legnagyobb része a kínai Öt dinasztia korából (907-960) való porcelánokból áll, de arab kereskedők portékái is megtalálhatók a tengertől visszaszerzett szállítmányban.

Sárkányokkal, papagájokkal és más madarakkal díszített tálak, átlátszó fehér porcelánok, lótuszvirágokkal ékes teáskannák, csipkés szegélyű tányérok sorakoznak édesvízzel töltött tárolókban egy jakartai raktárhelyiségben.

Luc Heymans, az expedíció belga vezetője "egészen különleges rakománynak" nevezi az általuk felhozott kincset. Hegyikristályból kifaragott hal, díszes bronztükör, öntőforma, amelyen az Allah szó látható, s az Egyiptomban egy évezrede uralkodott Fatimida dinasztia idejére jellemző színes üvegek szerepelnek a "zsákmányban".

Emellett "Ali Baba barlangjához" méltó ékszerek, ékkövek is előkerültek a Jakartától mintegy 200 kilométerre északra elsüllyedt hajó gyomrából. A teljes mérleg 14 ezer gyöngy, négyezer rubin, mintegy 400 zafírkő és több mint 2200 gránátkő.
Ilyen gazdag rakományú hajóroncs a X. századból igazi ritkaság – mondta az AFP-nek Jean-Paul Descroches, a párizsi Guimet múzeum kutatója. A kincs az iszlám világ, Kína és az abban az időben különböző, köztük buddhista királyságokra oszló Indonézia közötti kapcsolatokról ad képet.

A rakományt a legszigorúbb régészeti előírásoknak megfelelően leltározzák, minden héten DVD-lemezeken, pontos és számozott fényképekkel tájékoztatják az indonéz hatóságokat a listára felvett tárgyakról.

Az expedíció a Dubajban bejegyzett Cosmix cég égisze alatt működik, 5 millió eurós (több mint 625 millió forint) költségvetéssel. Az indonéz államot a feltárt kincsek eladásából származó bevétel fele illeti majd meg. (mti/hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS