2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Spielberg is részt vesz az újfajta 3D-mozi fejlesztésében

2005. október 19. 16:49, utolsó frissítés: 16:49

"A mozivásznat hamarosan felváltják az óriási 3D-s plazmaképernyők, amelyek szó szerint a film középpontjába helyezik a nézőt" – nyilatkozta a UIP-Duna hírében Steven Spielberg, nem rejtve véka alá, hogy egyike azoknak, akik részt vesznek az új technológia fejlesztésében.

Az eddigi térhatású mozikkal az a probléma, hogy a műsor csak speciális szemüvegen használatával élvezhető, ezek a szemüvegek azonban az emberek jelentős részénél erős fejfájást és tájékozódási zavart idéznek elő. Az új generációs plazmaképernyők viszont olyan háromdimenziós sugarakat képesek kibocsátani, amelyek szemüveg nélkül is tökéletes térélményt idéznek elő.

A régi eljárás lényege az volt, hogy a háromdimenziósnak szánt filmet két kamerával vették fel, és párhuzamosan vetítették a két felvételt. A színes lencséjű szemüveget viselő nézők bal szeme az "egyik filmet" látta, a jobb a "másikat", és mindennek nyomán az agy úgy érzékelte a filmet, mintha térhatású lenne.

Az új 3D-s rendszerben már számítógép "szeleteli ketté" a filmet, hogy olyannak tűnjön, mintha két különböző perspektívából vették volna fel. Az így keletkezett képek párhuzamosan és más-más szögben érkeznek a plazmaképernyőről, térhatást keltve. A technológia tökéletesítése majdnem befejeződött, csak az a kérdés, mikor nyit az első újfajta 3D-s mozi. (index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS