2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tíz év leghidegebb tele jön?

2005. október 19. 16:43, utolsó frissítés: 16:43

A meteorológiai szolgálatok szerint az utóbbi tíz év leghidegebb tele elé nézünk az idén. Több enyhe évvége után úgy tűnik, hogy egy hidegebb téli időszak köszönt majd Európára.

Egy nemrég napvilágot látott jelentés szerint az 1995/96-os év fordulójához hasonló rekordhideg hőmérsékletekre számíthatunk. A hosszú távú előrejelzések meghatározásának módszere, hogy egy adott év időjárási adatait összehasonlítják a többi esztendő megfelelő adataival, és ennek alapján vonnak le következtetéseket a jövő időjárására vonatkozóan. Egy másik módszer, hogy a tenger hőmérsékletét mérve határozzák meg az elkövetkezendő hónapok időjárását, attól függően, hogy az értékek az átlagosnál hidegebbek vagy melegebbek.

Számos meteorológus azonban kételkedik az efféle előrejelzések megbízhatóságában. "A minták alapján történő megfigyelés azt sugallja, hogy az időjárás változása mindig periodikusan történik. Van, amikor ez így is van, de van amikor ez egyáltalán nem jön be. " – mondta egyikük, majd hozzátette: jelenleg nem lehetséges ilyen hosszútávra előre jelezni. Egyáltalán nem biztos tehát, hogy beválnak a hosszú távú következtetések alapján alkotott jóslatok. (ma.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS