2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem mérgezésben halt meg Napóleon?

2005. október 14. 14:22, utolsó frissítés: 14:37

Egy brit orvos által írt, újonnan felfedezett kézirat, mely Napóleon boncolását írja le megerősíti, hogy a francia uralkodó gyomorrákban, nem pedig mérgezésben halt meg. Egy távoli skót villában fellelt dokumentum a héten kelt el 550 brit fontért egy anonim licitálónak.

Steve Lee az aukciós ház katonai specialistája szerint nem tudják, hogy a dokumentum hogyan került a Dél-Skóciában található házba. A "J.C.Mc" monogramokkal fémjelzett kézirat a jelek szerint azon hat, névtelen brit katonai sebész egyikének irománya, akik részt vettek Napóleon boncolásában.

A katalógus szerint a dokumentum 1821. július 6-án készült, leírja Napóleon betegségét, a fájdalmat, mely állandó szenvedést, végül halált hozott a francia uralkodónak. A kutatók évtizedek óta vitatkoznak azon, hogy Napóleon hogyan halt meg 1821. május 5-én.

A hagyományos történelmi adatok, melyek nagy része a boncolásra és Napóleon személyes orvosának, Francesco Antommarchi-nak beszámolójára alapoznak, azt mutatják, hogy a hadvezér gyomorrákban halt meg. Ugyanakkor Antommarchi beszámolójának hitelességét 1961-ben megkérdőjelezték, amikor magas arzénszintet mutattak ki Napóleon hajszálaiban.

A kézirat szerint az írónak lehetősége volt megvizsgálni Napóleon gyomrát és szívét, ezen szervek vizsgálata pedig azt sugallta, hogy a halált rák okozta. A betegség a megfigyelő szerint óriási fájdalmat okozhatott és állandó jellegűnek tűnt. Mivel azt tudják, hogy Napóleon apja gyomorrákban halt meg, így valószínűsíthető, hogy a családban többször előfordult a betegség. (hirado.hu/news in science)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS