2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egész héten az alaptáborban várakozott a magyar Himalája-K2 expedíció

2005. augusztus 03. 17:22, utolsó frissítés: 17:22

Tévesnek bizonyultak a kedvező időjárásról szóló előrejelzések, az elmúlt hét viharokkal, jeges széllel és havazással telt. A MOL-K2 expedíció így kénytelen volt az alaptáborban tölteni csendes beszélgetésekkel, kártyázással, szomszédolással és rengeteg alvással az időt.

"Az időjárás kezében vagyunk, ami a Karakorumban nem a legideálisabb állapot" – vázolta a bizonytalan helyzet okozta nehézségeket az egyik szomszéd csapat vezetője.

A hétfő reggeli előrejelzések azonban ismét javuló időjárásról beszélnek. A hét közepétől várhatóan megfordul a széljárás, kevesebb csapadékra lehet számítani, valószínűleg a hóesés is eláll.

Az alaptáborban tartózkodó expedíciók újabb tervek szövögetésébe fogtak. Amíg a norvég expedíció – az amerikai vezetésű vegyescsapat támogatásával – a csúcstámadáson töri a fejét, a magyar csapat elsősorban a 3-as tábor felállításán gondolkodik.

"A csúcstámadás augusztus 10-15-e körül várható, 17-én mindenképpen el kell hagynunk az alaptábort, hogy biztonságban elérhessük a 27-i repülőt!" – zárta legutóbbi bejelentkezését Kollár Lajos, a MOL-K2 expedíció vezetője. A legfrissebb hírek szerint az idő tovább romlott a hegyen, az alaptáborból érkező információk szerint augusztus 15-ig kicsi az esélye a csúcstámadásnak.

A K2 8611 méter magas és Észak-Pakisztánban található, közel a pakisztáni-indiai határhoz. Eddig összesen 113 embernek sikerült megmásznia. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS