2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar és dák sírok egy temetőben?

2005. augusztus 02. 16:25, utolsó frissítés: 16:28

Magyar és dák sírok egy helyen – így tudósít egy Szászváros határában történt régészeti felfedezésről Hunyad megye napilapja, a Gazeta de Hunedoara. A 10. századi temető több mint 60 sírt tartalmaz.

A lap által megszólaltatott régész, Ioan Marian Tiplic, a szebeni egyetem tanára szerint ide azokat a magyarokat temethették, akik a honfoglalás első hullámával értek a Maros völgyébe. A férfiakat fegyvereikkel – többek között nyilaikkal –, bronzszálból készült karkötőikkel és lovuk vaszablájával együtt temették el. Az elhunyt nők fele mellé kerámiaedény került.

A sírhely környéke, az ún. Rompos-tető a neolitikum óta lakott terület. A régészek a 60 sír között olyanokat is találtak, melyekből a női csontvázak térde mellől kerültek elő amfora-formájú edények. Az edények formái bizánci eredetűek – magyarázza a régész.

A kutatást nehezíti, hogy az országban csak két-három olyan antropológus szakértő dolgozik, aki az ázsiai típusú lovas népet világosan el tudná különíteni a meditterranoid helyiektől. Mivel a csontok rendkívül törékenyek, csak fogmintákat küldtek összehasonlító elemzésre Budapestre.

A régész – aki többek közt négy tübingeni diákkal dolgozik a helyszínen – közlése szerint azért is kevés a koraközépkorról szóló adat és közlemény, mert a Kulturális Minisztérium szűkösen fizeti ezeket a kutatásokat. Egy hónapnyi ásatás ilyen terepen 150 millió (régi) lejbe kerül – pénzhiány miatt az 1992-ben elkezdett munkálatok 1997 és 2000 között szüneteltek.

A leletek kapcsán máris több derülne ki, ha a temető maximum fél km-es körzetében sikerülne megtalálni a hozzátartozó koraközépkori települést is. A feltételezett helység a 7-es, Szászsebesre vezető főút közelében lehet – magyarázza Tiplic. (gazeta de hunedoara)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS