2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Félsziget-látogatók: több a férfi, az átlagéletkor 20-21 év

2005. július 30. 17:34, utolsó frissítés: 17:39

Szociológiai felmérés készült a félszigetlakókról. A résztvevők által kitöltött kontaktlapok előzetes feldolgozása alapján a fesztivállátogatók szocio-demográfiai összetétele a következő: nemek szerint kismértékű férfitöbbséget regisztrálták (56%), életkor szerint a résztvevők nagy része tinédzser, közel fele 19 éves vagy annál fiatalabb, további 35 százalékuk 20-24 éves, a többi 17 százalék idősebb, de inkább 30 év alattiak, az átlagéletkor 20 és 21 év közötti.

Munkaerőpiaci helyzet szerint mintegy 70 százalékuk tanul, 20 százalékuk dolgozik, 5,7 százalékuk dolgozik és tanul, a többi inaktív vagy munkanélküli (2,2%). A válaszolók 25 százalékának meglévő iskolai végzettsége általános iskola (8 osztály vagy kevesebb), de figyelembe kell venni, hogy a részvevők 24 százaléka 17 éves vagy fiatalabb.

A 18 éves és idősebb látogatók körében már csupán 11 százalék az érettségivel nem rendelkezők aránya, mintegy 80 százalékuk legalább érettségizett, és valamennyivel több mint egynegyedük felsőfokú végzettséggel rendelkezik. Az előzetes eredmények alapján is már jól látható, hogy a félszigetlakók a középosztálybeli, iskolázottabb népesség köréből kerülnek ki.

A regisztráltak több mint fele volt már Félsziget Fesztiválon, 2003-ban 21, 2004-ben pedig 46 százalékuk látogatta meg a rendezvényt.

A fesztivál első két napjának résztvevői közül a Max Weber Társadalomkutatásért Alapítvány munkacsoportja „kontaktálásos” módszerrel (regisztrációs lapok kitöltése) 2041 főt kérdezett meg, ezek döntő többsége hetijeggyel rendelkezik (88 napijegyes).

Számításaik szerint a hetijegyet vásárló, és már az első napokon itt tartózkodó fiatalok jelentős részét sikerült kontaktálni. Az adatok előzetes jellegűek, a kérdőíves felvétel végleges rögzítését követően fogják ismertetni a végső következtetéseket. (félsziget press)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS