2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Boldogabbak az amerikaiak az Európában élőknél

2005. július 29. 10:55, utolsó frissítés: 10:55

Az amerikaiak a sajtó által gyakorta sugallt sötét jövőkép ellenére boldogabbak az európaiaknál - írta a The Washington Times egy friss felmérés adatait összegezve.

A Harris intézet múlt heti közvélemény-kutatása szerint az amerikai lakosság 58 százaléka "nagyon elégedett az életével". Az Európai Unióban, 15 országból származó mintavétel alapján, ez a mutató csak 31 százalék. (Két évvel ezelőtt az Egyesült Államokban a megkérdezettek 57, Európában 26 százaléka mondta magát nagyon elégedettnek.)

Az amerikaiak nemcsak elégedettebbek a jelenükkel és múltjukkal, sokkal derűlátóbbak is: 65 százalékuk bizakodással tekint a jövőbe, az európaiaknak csak 44 százaléka hisz helyzete javulásában. (Ezek a mutatók is emelkedtek némileg két év óta 63, illetve 41 százalékról.) A Harris felméréséből az is kiderült, hogy bár az európai "boldogságátlag" elmarad az amerikaitól, egyetlen országban, Dániában még az amerikaiaknál is boldogabb emberek élnek (a dánok 64 százaléka tökéletesen elégedett életével).

Európában Dániát Luxemburg követi 51 százalékkal, majd Hollandia és Svédország 44-44 százalékkal. Az európai "boldogságrangsor" végén Olaszország, Görögország és Portugália kullog 16, 14, illetve 3 százalékkal. (mti/hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS