2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sztálin nem alszik: hatvan évig időzített bomba volt a Hotel Moszkva

2005. július 27. 15:00, utolsó frissítés: 15:00

Hatvan éven keresztül a Szovjetunió szinte teljes elitje megfordult abban a híres moszkvai hotelben, melyről a napokban kiderült: Sztálin még 1941-ben aláaknáztatta, hogy az esetleges német győzelem esetén a teljes náci vezérkart felrobbanthassa. A szovjet diktátor számításai szerint a Hotel Moszkva lett volna ugyanis a német vezérkar főhadiszállása.

A tavaly ledöntött épület alól közel egy tonna TNT került elő. Gyújtóberendezést nem találtak a Hotel Moszkva ledöntésén és újjáépítésén fáradozó munkások, de a szállodája alól félelmetes mennyiségű robbanóanyagot emeltek ki: több mint ötven dobozban, egyenként 20 kilogrammnyi robbanóanyagot találtak a tűzszerészek. A bombák még a második világháború idején kerültek az 1935-ben megnyitott hotel alá az akkori szovjet titkosszolgálat, az NKVD jóvoltából.

A robbantás, amire végül nem került sor, kétségkívül komoly károkat okozott volna, hiszen az épület a Kremltől és a Vörös tértől alig száz méterre volt található. A robbanóanyagok hatvan évet vészeltek át teljes nyugalomba anélkül, hogy felrobbantak volna. (national geographic)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS