2017. november 20. hétfőJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az exhumálással kiderülhet: gyilkos volt-e Sir Arthur Conan Doyle?

2005. július 26. 11:54, utolsó frissítés: 15:32

Tudósok egy csoportja mindenképpen exhumáltatni akarják egy száz éve halott újságíró, Bertram Fletcher-Robinson tetemét. Miután a napokban a helyi egyházi illetékesek megtagadták a kihantolást, felsőbb fórumokhoz fordulnak. A tét az, hogy kiderüljön: gyilkos volt-e a Sherlock Holmes regények írója.

Elképzelhető ugyanis, hogy a bűnügyi regények szerzője, Sir Arthur Conan-Doyle megölte leghíresebb művének, A sátán kutyájának valódi íróját és ellopta művét. Az állítólagos igazi szerző ugyanis Bertram Fletcher-Robinson volt.

Az ő holttestének exhumálását követelik, hogy kiderülhessen: megmérgezte-e őt Conan-Doyle. A faluban, ahol Fletcher-Robinsont eltemették, az egyház illetékesei megtiltották az exhumálást, így a kérés most az egyházmegyéhez kerül, majd végső esetben a brit Belügyminisztériumhoz.

A tudományos kutatás vezetője, Paul Spiring elmondta, hogy 53 bizonyítékot terjesztettek be azokhoz, akiknek a holttest kiásását jóvá kell hagyniuk. A kutatócsoportot célja Bertram Fletcher-Robinson halála okának megállapítása. Amennyiben kiderül, hogy megmérgezték, az megerősíti a tudósok gyanúját, hogy ő volt az igazi szerzője A sátán kutyájának. Ha az exhumálás bebizonyítja, hogy természetes halállal halt meg, akkor pedig Sir Arthur Conan-Doyle végre békében nyugodhat. (haon.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS