2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyereségesebbek a nők vezette vállalatok

2005. július 13. 14:29, utolsó frissítés: 14:29

Több profitot termelnek a nők által vezetett nagyvállalatok – derül ki egy, Finnország 500 legfontosabb cégének tevékenységét vizsgáló felmérésből.

Azon cégek esetében, ahol nő a vezérigazgató, a befektetett tőke hozama átlag 18,5%-os, míg a férfi főnök esetében 14,2%. Ráadásul a legnagyobb teljesítményt (24,6%) azok a cégek nyújtják (összesen 7 darab), ahol kivételesen a vezetőtanácsot is egy nő elnököli.

Viszonylag kevés azon cégek száma, ahol minden stratégiai pozíciót nők töltenek be, és ez statisztikai problémákat vethet fel. Ennek ellenére úgy gondolkuk, hogy az ankét reális képet fest a helyzetről – nyilatkozta Olli Fabricius kutatási felelős. Az 500 cégből 28 élén találtak vezérigazgatónőt, és 19 esetben nő tanácselnököt.

Egy másik, a Chartered Management Institute által végzett kutatás szerint a magas beosztású brit nők jobban keresnek férfi társaiknál. A 354 cég 22 ezer menedzserének bevonásával készült felmérés szerint a nőnemű főnökök évi átlagjövedelme 76.041 euró, míg a hasonló beosztású férfiaké 73.987.

Ugyanezen tanulmány szerint a nők jelenleg a vezetőtanácsi helyek 13%-át foglalják el, ami 3%-al több, mint öt évvel korábban – ennek ellenére továbbra is nagyon kevés a nők vezette cég Nagy-Britanniában. (libertatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS