2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Távirányított patkányokat vetne be az amerikai hadsereg

2005. április 29. 12:45, utolsó frissítés: 12:45

Hamarosan egy távirányított egyedekből álló elit patkány-kommandó fogja átfésülni az ellenséges állásokat, hogy a rejtett helyeken is kiszagolja a robbanóanyagokat. A rágcsálók agyába egy sor implantátumot ültetnek, amelyekkel képesek az állatokat egy vezeték nélküli távirányító-rendszerrel több száz méteres távolságról is irányítani. Ráadásul a kutatások már odáig jutottak, hogy a távirányítóval a tudósok képesek a patkányok szagló-kereső ösztöneit is aktiválni – írja a New Scientist tudományos magazin.

A New York-i Állami Egyetem kutatói John Chapin vezetésével megállapították, hogy a patkányok képesek lesznek kiszagolni a rejtett fegyvereket, vagy távirányítható videokamera-hordozóként a hadsereget vagy a rendőrséget segíteni.

Gainnesville-ben, a Floridai Egyetemen a kutatók bejelentették, hogy az implantátumokkal a patkányok kormányozhatóvá válnak, s bevethetők harci körülmények között vagy képesek kiszagolni speciális illatokat. E két tulajdonság kombinálásával a kutatók szerint igen hasznos "robot-rágcsálókká" transzformálhatók. (hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS