2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ismét aktivizálódhat a fekete lyuk a Tejútrendszer közepén

2005. március 31. 13:41, utolsó frissítés: 22:35

A csillagászok már régóta tudják, hogy a nagyobb galaxisokhoz hasonlóan Tejútrendszerünk közepén is hatalmas, körülbelül 2,6 millió naptömegű fekete lyuk lapul.

A galaxisok középpontjában található fekete lyukak többsége nem születik ilyen hatalmas tömeggel, hanem élete során "hízik" meg, miközben gravitációs vonzása révén elnyeli környezetének anyagát. Minél "éhesebb" a fekete lyuk, annál több anyagot nyel el, miközben jelentős energiát sugároz ki.

A Tejútrendszer centrumának környékéről a 2002 októberében indított, a röntgen- és gamma-tartományban érzékeny európai műhold, az Integral segítségével végeztek megfigyeléseket, amely az Univerzum nagyenergiájú folyamatait követi nyomon.

A csillagászok sokáig nem értették, miért található egyes galaxisok középpontjában "csendes", míg másokéban aktív fekete lyuk. Az Integral felfedezése azonban azt bizonyítja, hogy időszakonként a pihenő fekete lyukak is "megéheznek" és aktívvá válnak. A Tejútrendszer közepén található hatalmas fekete lyuk 350 éve aktivizálódott utoljára, de a közeljövőben bekövetkezhet egy újabb ilyen korszak. (origo)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS