2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A dohányzás károsítja a magzati DNS-t

2005. március 10. 12:19, utolsó frissítés: 12:19

A terhes nők dohányzását már korábban összefüggésbe hozták számos egészségügyi problémával, többek között fejlődési és szülési rendellenességekkel. Az Universitat Autonoma de Barcelona kutatói legfrissebb vizsgálatából kiderült, a dohányzás emellett abnormalitásokat idéz elő a magzati sejtek kromoszómáiban.

A kutatók huszonöt dohányos és ugyanennyi nemdohányzó terhes nő mintáit összehasonlítva úgy találták, a dohányzó anyák magzati sejtjei nagyobb arányban mutattak kromoszóma rendellenességeket, károsodást és instabilitást. A további vizsgálatok azt is feltárták, hogy a dohányzás leginkább a korábban leukémiával összefüggésbe hozott kromoszómaterületeket érinti legérzékenyebben.

Az eredmények tükrében a kutatók figyelmeztetik a dohányzó várandós anyákat, a születendő gyermekek egészsége érdekében kerüljék a dohányzást. Szakértők, bár további megerősítéseket várnak a kutatóktól, egyetértenek az üzenettel: a terhes nők dohányzása mindenképpen ártalmas mind a babának, mind a mamának. (velvet)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS