2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Homoszexuális és nekrofil kacsák?

2005. március 09. 12:08, utolsó frissítés: 12:17

Meglehetősen felborzolta az ornitológus társadalom kedélyeit Kees Moeliker holland kutató. A rotterdami Natuurmuseum munkatársa a hasznavehetetlen tudományos kutatásokat díjazó Ig Nobellel kitüntetett dolgozatában a hímnemű vadkacsák nekrofil hajlamait tárta fel, írja a Guardian.

Azon a tudományosan bizonyított tényen, hogy tízből egy gácsér homoszexuális, már senki sem kapja fel a fejét, ám Moeliker kutatásai szerint a homoszexuális hímek között gyakori az erőszak. A domináns hím ilyenkor durván rárepül alárendelt társára, majd hosszabb-rövidebb üldözés után erőszakosan közösül vele.

Moeliker kitüntetett dolgozatában egy ennél is durvább esetet dolgozott fel. A kutató éppen múzeumi dolgozószobájában tanulmányozta a vadkacsák (anas platyrhyncos) viselkedését, amikor egy nagy csattanásra lett figyelmes. Egy madár csapódott a múzeum üveghomlokzatának. Moeliker azonnal a helyszínre sietett.

A nyilvánvalóan döglött gácsér mellett egy másik, kifejlett hím állt. Egyszerre csipkedni kezdte a döglött állat fejét és nyakát. Ezt két percig folytatta, ezután durván, közösülni kezdett a döggel, erősen, szinte megállás nélkül csipkedve a fejét.

Moeliker pechjére egyelőre még senkinek sem sikerült ezen az egy eseten kívül megfigyelnie a homoszexuális kacsák nekrofil viselkedésmintáját, írja a Guardian. Nemrégiben ugyan kapott egy jelzést az Egyesült Államokból, ott azonban egy nekrofil mókust figyeltek meg. Ráadásul a mókus esetében a homoszexualitás sem igazolt, az áldozatot ugyanis az erőszak előtt elütötte egy autó. (index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS