2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dohányzásellenes világegyezmény: öt éven belül tilos a reklám

2005. február 28. 11:45, utolsó frissítés: 11:45

Évente ötmillió ember hal meg világszerte a dohányzással összefüggésbe hozható betegségekben, a statisztikák szerint ha nem történik beavatkozás, a szám 2020-ig megkétszereződhet. Vasárnap hatályba lépett a világtörténelem első globális egészségügyi paktuma: 168 ország írta alá és 57 már ratifikálta is a dohányzásellenes törvények szigorításáról szóló egyezményt.

Ahol már a ratifikáció is megtörtént, csak olyan dohánytermékek kerülhetnek forgalomba, amelyek csomagolása figyelmeztet az egészségügyi kockázatra. Ezekben az államokban öt éven belül tilos lesz a dohányreklám, és az eddigieknél is hatékonyabb lépéseket tesznek a passzív dohányosok védelmében.

A világ dohányipara ellenezte az egyezményt, de az egyik legnagyobb dohánygyártó cég, a British American Tobacco mára változtatott álláspontján, és kész együttműködni a WHO-val (az ENSZ egészségügyi szervezetével). Az aláíró és ratifikáló országok között van például az Egyesült Királyság, India, Kanada és Ausztrália; ugyanakkor néhány nagy ország, mint például az USA, még nem kötelezte el magát a paktum mellett. (index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS