2019. december 10. keddGombóc, Judit
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Autómentesítéssel az olasz szmog ellen

2005. február 21. 14:34, utolsó frissítés: 14:34

Nem közlekedhetnek az autók vasárnap az észak-olasz nagyvárosok többségében a szmog miatt. A helyzeten csak egy kiadós eső vagy havazás segíthet. Olaszországban szinte hagyomány, hogy újévtől húsvétig a vasárnap a gyalogosoké a nagyvárosok központjában, hétközben pedig a páros-páratlan rendszámok tilalma hozza nehéz helyzetbe a sofőröket.

Öt észak-olasz tartományban már a kisebb városokban is bevezették most a vasárnapi közlekedési tilalmat, Lombardiában például már 135 településen tilos a gépjárművek közlekedése, elsősorban a legszennyezettebb iparkörzetekben, Milánó, Bergamo és Brescia körzetében. Paviában ugyanakkor csak a történelmi városközpont a tilalmi zóna.

Torinóban ugyanakkor a következő vasárnap lesz teljes egészében a gyalogosoké, Velence közelében azonban szinte teljes a tilalom a városi közlekedés számára, akárcsak Modenában, Ferrarában és Pármában. A szmogon némileg enyhíthet a vasárnap érkezett szibériai hideg, amely várhatóan havazást hoz még a síkvidékre is, így csapadékkal bénítva meg a közúti közlekedést. (national geographic)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS