2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magasabb IQ - alacsonyabb öngyilkossági hajlam

2005. január 24. 18:30, utolsó frissítés: 18:30

Azok a fiatal férfiak, akik magasabb eredményeket értek el az intelligencia-teszteken, háromszor ritkábban követnek el öngyilkosságot, mint azok, akiknek az IQ-ja jóval alacsonyabb – derül ki svéd kutatók egy pénteken közzétett tanulmányából.

A svéd Karolinska Institute kutatói szerint a számok egyértelműek, az okokkal kapcsolatban viszont csak találgatni lehet. Finn Rasmussen professzor szerint az intelligencia és az öngyilkosságra való hajlam egyértelműen fordítottan arányosak.

Összesen 987.308 bevonuló fiatal férfi IQ paramétereit elemezték. Kiderült, hogy közülük 26 éves korig közel 3 ezren lettek öngyilkosak. A kutatók szerint a depressziósok és skizofréniában szenvedők körében eleve magasabb az öngyilkossági arány, de azok az emberek is veszélyeztetettek, akik nehezebben küzdenek meg a mindennapi problémáikkal.

A British Medical Journalban megjelent kutatási beszámoló csak a kezdet, az intelligencia és öngyilkossági hajlam további összefüggéseit későbbi kutatások is nagyító alá veszik. (reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS