2018. december 18. keddAuguszta
-1°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Német informatikus az új fejszámoló bajnok

2004. december 01. 16:15, utolsó frissítés: 16:15

Gert Mittring bonni programozó a németországi, giesseni Matematika Múzeumban tartott bemutatón 11,80 másodperc alatt – mindenféle segítség nélkül, fejben – kiszámolta a szám 13. gyökét. (Azaz azt a számot, amelyet 13-szor önmagával megszorozza az adott 100 jegyű számot kapjuk.)

Mittring ezzel a francia Alexis Lemaire 16 éves, 13,55 másodperces rekordját döntötte meg, sőt saját legjobb idejét is megjavította csaknem fél perccel. A német informatikus ezzel az eredménnyel már 25 fejszámolási világcsúcsot tart, és legalább öt számban Guiness-csúcstartó.

Mittring egyébként pedagógiából és pszichológiából is doktori címmel rendelkezik. Intelligenciahányadosa 145. Mindezek ellenére ne gondoljuk, hogy könnyedén boldogult a hagyományos oktatási rendszerrel. Rossz magatartása miatt nem javasolták gimnáziumi felvételét. Nem volt túl fényes érettségi eredménye sem.

A számok iránt azonban gyerek kora óta rajong. Négy évesen már ezres tartományban végzett alapműveleteket, gyököt vonni pedig nyolc évesen tanult meg. (national geographic)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS