2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szardíniákkal harcolhatunk a globális felmelegedés ellen

2004. november 26. 15:16, utolsó frissítés: 15:16

A szarvasmarhákkal vagy a termeszekkel ellentétben, amelyek révén csak még több, az üvegházhatást fokozó metán jut a légkörbe, a szardíniák táplálkozásukkal a klímaváltozás ellen hatnak. Ők ugyanis a tengerek parányi élőlényeinek, a phytoplanktonoknak leglelkesebb fogyasztói.

Ezek a kicsiny növények a mélyből feltörő tengeri áramlásokkal nagy mennyiségben kerülnek a felszíni vizekbe. Amikor a szardíniák száma csökken, a phytoplankton elfogyasztatlanul lebeg tovább, majd életciklusának végén újra a mélybe süllyed, ahol viszont a lebontását végző baktériumok tevékenysége során jelentős mennyiségű metán és hidrogén-szulfid keletkezik. A felszabaduló gázok felszállnak a tenger felsőbb rétegeibe, onnan pedig a légkörbe kerülnek.

A namíbiai partvidéken végzett kutatások szerint a szardíniák segíthetnének. A főként phytoplanktonnal táplálkozó halfaj afrikai túlhalászása azonban a halpopuláció vészes megfogyatkozásához vezetett. A természetes ellenség nélkül ugrásszerűen megnőtt a parányi növények tömege, így lebomlásuk is fokozódott.

Viszont nem elég csupán a probléma megértése, cselekedni is kell, mielőtt olajos konzerv formájában elfogyasztanánk legfőbb szövetségesünk egyikét a globális felmelegedés elleni harcban. (national geographic)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS