2018. aug. 20. hétfőIstván
28°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyre több gondot okoz a többnejűség

2004. november 17. 15:22, utolsó frissítés: 15:22

A mohamedán férfiaknak előbb-utóbb be kell látniuk, hogy a többnejűség – Mohamed próféta négy feleséget engedélyezett - nem csak előnyökkel jár. Korábban a kendő okozott gondot és támasztott vitákat a Nyugat-Európában letelepedett mohamedánok kapcsán, most új vihar van kialakulóban.

Ha a népes család, amelyhez bizonyára egy csomó gyerek is tartozik, mondjuk Jordániában vagy Irakban él, nincs semmi probléma, ha szaggató fejfájásra ébred a kettes számú hitves, vagy éppen az egyik fogát kell kirángatni a négyes számúnak. Amennyiben van társadalombiztosításuk elmennek ahhoz az orvoshoz, akihez tartoznak, ha pedig nincs és orvos sincs a közelben, akkor a hagyományos gyógymódokhoz folyamodnak.

Nem ilyen egyszerű a dolog Európában, ahol a törvény értelmében bigámiának számít és elítélendő a feleségek halmozása. A német egészségügyi minisztérium specialistái komoly ellentmondásba keveredtek, amikor a nagy létszámú családjukkal együtt élő vendégmunkások helyzetéről kellett dönteni.

Tekintet nélkül az egészségbiztosítás frissében történt megnyirbálására, olyan állásfoglalás született, hogy mivel a második és a harmadik, sőt a negyedik feleség is férjével szemben eltartási igénnyel rendelkezik, gyermekeik hasonlóképpen, a társadalombiztosítás számukra is jár, külön pénz fizetése nélkül. (magyar rádió)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS