2019. május 25. szombatOrbán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Google mentette meg az Irakban elrabolt újságíró életét

2004. október 26. 12:09, utolsó frissítés: 12:09

Az október közepén Irakban elhurcolt ausztrál újságíró, John Martinkus villámgyorsan visszanyerte szabadságát. Az emberrablók ugyanis a Google internetes kereső segítségével meg tudtak győződni a riporter semlegességéről, írta a hétvégén a Der Spiegel.

John Martinkus tapasztalt haditudósító és jelenleg az ausztrál SBS tévéadó megbízásából dolgozik Bagdadban. Éppen a siíta lázadó vezérről Muktada asz-Szadrról szóló riportján dolgozott, amikor biztonságosnak vélt területről, a bagdadi ausztrál követség tőszomszédságából ismeretlenek elhurcolták.

A túszejtők kihallgatták Martinkust, és halállal fenyegették. A jelek szerint úgy vélték, hogy az amerikaiak segítőjével van dolguk. Amikor viszont az emberrablók az interneten a Google segítségével ellenőrizték a riporter kijelentéseit, egy csapásra megváltozott a viselkedésük.

"Amint kiderült, hogy független újságíró vagyok, és nem támogatom az iraki megszállást, a túszejtők tisztelettel kezeltek" – jelentette ki Martinkus. Az újságíró így alig 24 órával az elrablását követően ismét szabadlábon volt. (index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS