2020. március 31. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kisbolygó közelítette meg a Földet

2004. szeptember 30. 11:47, utolsó frissítés: 11:47

2004. szeptember 29-én, hazai idő szerint röviddel 17 óra után a Toutatis-kisbolygó elérte legnagyobb földközelségét. Távolsága ekkor körülbelül másfél millió kilométer, tehát a Föld-Hold távolság nagyjából négyszerese volt. Bár rengeteg kisbolygót figyeltek meg ennél jóval kisebb távolságban is, ilyen nagyméretű kisbolygó ennyire közel még nem haladt el a Föld mellett.

A képen a Chilében telepített Very Large Telescope (VLT) távcsőrendszer egyik tagja, a 8,2 méter átmérőjű Kueyen-teleszkóp felvételét láthatjuk a közel 5 kilométer hosszú égitestről, amely becsapódása esetén globális katasztrófát válthatna ki (erre azonban a szakemberek szerint még hosszú évszázadokig biztosan nincs esély). A hatalmas távcső 60 másodpercen keresztül követte a célpontot, így a kisbolygóhoz képest mozdulatlan háttércsillagok "csíkot húztak" az égbolton.

A VLT és ezzel párhuzamosan a szintén Chilében lévő La Silla Obszervatórium megfigyelései fényesen bizonyították, hogy a kisbolygó pontosan a csillagászok által előre kiszámolt pályán mozog, és biztonságos távolságban haladt el bolygónk mellett - amint azt mindannyian tapasztalhatták. (origo)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS