2017. november 20. hétfőJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A válogatós gyerek a jó gyerek

2004. szeptember 23. 13:23, utolsó frissítés: 13:23

A kijelentést a szakemberek egy felmérésre alapozzák, melynek keretében 154 olyan ikerpárt vizsgáltak meg, amelynek az egyik tagja táplálkozási rendellenességgel küszködött, írja a BBC.

Az ikrek szüleit arra kérték meg, hogy gyermekeik táplálkozásával kapcsolatos kérdőíveket töltsenek ki. Ebből jutottak arra a következtetésre, hogy a bulimiával küszködők kiskorukban túlsúlyosabbak voltak és többet ettek, mint egészséges testvérpárjuk.

A gyermekeket tehát pontosan az óvja meg a felnőttkori bulimiától, ha kiskorukban válogatósnak bizonyulnak – ez a tény pedig sok szülő számára megnyugvással szolgálhat.

A kutatásban részvevő pszichiáterek elismerték, hogy elméletük még kidolgozásra szorul, de amennyiben igaznak bizonyul, segítséget jelenthet a bulimia megelőzésében.

Érdekes azonban, hogy a felnőttkori anorexiát a kutatók egyáltalán nem tudták a gyermekkori táplálkozással kapcsolatba hozni. Pedig kutatásukban minden lehetséges okot megpróbáltak vizsgálni, rákérdeztek például, hogy a gyereknek szokása volt-e a fal-, vagy tapétaevés, hogy kényszerítették-e olyan étel fogyasztására, melyet utált, ám ezek egyike sem utalt étkezési rendellenesség kialakulására. (velvet)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS