2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Legyekkel táplálkozik az önellátó robot

2004. szeptember 14. 12:27, utolsó frissítés: 12:27

Chris Melhuish, a nyugat-angliai egyetem kutatója és kollégái léggyel táplálkozó robotot fejlesztettek ki Bristolban. Kellemetlen jelenség kíséri azonban az autonóm robotok elterjedésének kedvező felfedezést, a gyanútlan legyeket ugyanis emberi ürülékből készített csalétekkel csábítják az éhes robot elé.

Az EcoBot II elnevezésű robotot arra hozták létre, hogy eljusson az emberekre veszélyes ipari vagy katonai területekre, és rádióján adatokat küldjön például a hőmérsékletről vagy a mérgező gázok koncentrációjáról.

A robot a légy kitinvázában található cukormolekulákat alakítja energiává. A robot gyomrában levő nyolc üzemanyagcella mikrobákkal alakítja át a cukrot, a termelt árammal a robot haladni képes.

Az EcoBot II jelenlegi változatát még kézzel etetik, maréknyi halott dongólégy a vacsorája, de a fejlesztőcsoport célja egy olyan predátorrobot kidolgozása, amely szennyvízcsalétekkel édesgeti magához a legyeket.

Az EcoBot II nem túl gyors, óránként tíz centimétert tesz meg, és nem is nagyétkű, a teszteken öt nap alatt csak nyolc kövér legyet fogyasztott el. "Tizenkét percenként termeli meg azt az energiamennyiséget, amellyel újabb adattovábbításra és egy két centiméteres lépés megtételére képes" - fogalmaz Melhuish.

Egy korábbi változat, a farmokon alkalmazott csigaevő Slagbot emésztője energiaforrásként is használható metángázt termelt az elejtett csigákból. A csigaevő robottal az volt a probléma, hogy a metánalapú rendszernek túl sok idő kellett az energia előállításához. (index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS