2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hat millió éve járunk felegyenesedve?

2004. szeptember 06. 12:08, utolsó frissítés: 12:08

A kenyai Tugen-hegységben talált leletek szerint őseink hat millió évvel ezelőtt már többnyire két lábra állva közlekedtek. A kenyai lelet az eddig legidősebbnek tartott őslelet, a Lucy névre keresztelt australopithecus-nál is idősebb. A felfedezésről a Science című tudományos lap legfrissebb száma számolt be.

A négy évvel ezelőtt a kenyai Lukeino közelében végzett ásatásokon a régészek többek között érintetlen bal combcsontfejet és combcsontnyakat találtak. A combcsontfej a csípőcsont mélyedésébe fekszik, és a felegyenesedett ember testsúlyát közvetíti a lábak felé. A pittsburgy-i Allegheny Kórház Ortopédiai Laboratóriuma által készített CT-felvételek feltárták a körülbelül csimpánzméretű gazda csontjainak belső szerkezetét.

A CT-képeken jól kivehetők, hogy egy csont gazdája eredetileg hogyan terhelhette ezeket a végtagokat, azaz felegyenesedve járt-e. A mostani comb-fossziliák esetében a nyak keskenyebb a felső részen, mint az alsó, a combcsont szára felé eső területen, amely a két lábon járó egyedekre jellemző.

Mivel az emberré válás folyamatában a két lábon járást és a felegyenesedést kritikus momentumnak tartja a tudomány, – itt vált el a majmok és az ember őseinek útja –, a hat millió évvel ezelőtti járó ős alaposan összezavarja az eddigi tudományos vélekedést.

Darwin szerint a felegyenesedés révén vált szabaddá a két mellső végtag, így kezdetét vette az eszközhasználat. Ez pedig megkövetelte az intelligencia fejlődését, következményesen az emberi faj felemelkedését. (national geographic)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS