2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az állam fizet a dohányzóknak a leszokásért

2004. szeptember 02. 14:32, utolsó frissítés: 14:32

A finn egészségügyi minisztérium tervei szerint támogatnák a leszokást segítő rágógumik és nikotin-tapaszok árát. A tárca illetékesei két támogatási módot tanulmányoznak. Az ír modell szerint három havi tapaszt vagy rágógumit adnának ingyenesen a leszokni kívánónak. Sokkal valószínűbb azonban, hogy inkább azt a módszert választják, amelynek alapján a receptre felírt termékek egy részét az egészségpénztár kifizeti az igénylőknek.

Ez utóbbi modellt a finn egészségpénztár nem támogatja, hiszen számításaik szerint 100 ezer finn támogatása évente legkevesebb 10 millió euróba kerül, s az összeg egyharmadát az adminisztráció viszi el. Az orvosi rendelőkben is sokan fognak várakozni, mert a nikotin-helyettesítő termékek receptjét néhány hetente meg kell újítani.

Felmérések szerint Finnországban három dohányzóból kettő le szeretne szokni a káros szenvedélyről, de csupán 10-30 százalékuknak sikerül. A nikotin-tartalmú rágógumik és a nikotin-ragtapaszok eladásai gyorsan nőnek, idén várhatóan 28 millió eurós árbevételt érnek el e termékek finn forgalmazói. (euro.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS