2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kihalóban levő állatfajok költözhetnének Noé "fagyott bárkájára"

2004. július 28. 18:07, utolsó frissítés: 18:07

Több ezer veszélyeztetett állatfaj fennmaradását szolgálja a Fagyott Bárka néven most felállított nagy-britanniai génbank. A bárkára elsőként a sárga csikóhal és a kardszarvú antilop szállhat fel. A londoni Természettudományi Múzeum, a brit Zoológiai Társaság és a Nottingham Egyetem támogatásával épülő génbank célja, hogy a természetvédelmi szakembereknek segítséget nyújtson a fajok megmaradásáért folytatott küzdelmükben, illetve, hogy a fajok kihalásával ne vesszen el az a rengeteg információ, amelyet a faj a környezetéhez való alkalmazkodás terén felhalmozott.

Az előrejelzések szerint az elkövetkező harminc évben az ismert emlősfajok negyede, valamint a madárfajok tizede eltűnik a Föld színéről. Kihalásuk elsősorban a klímaváltozással és az élőhelyvesztéssel magyarázható. Veszélyben vannak „kisebb karizmával rendelkező” állatfajok, rovarok, pókok, férgek is. Körülbelül tízezer állatfaj áll közel a kihaláshoz, úgy hogy közben vajmi keveset tudunk az élővilágban betöltött szerepükről. Eltűnésükkel űrt hagynak maguk után, és az utolsó egyed kihalásával több millió év során összegyűlt tudás, információ vész el. A Fagyott Bárka projekt célja tulajdonképpen biztonsági mentést készíteni e veszélyeztetett állatfajokról.

A programban részvevő kutatók a veszélyeztetett fajoktól szövetmintákat vesznek, amelyeket azután extrém alacsony hőmérsékleten tárolnak. A tervek szerint hímivarsejteket is gyűjtenének az állatoktól, így nem kizárt akár a minták klónozásra való felhasználása sem a jövőben, bár a szervezők hangsúlyozzák, hogy ez nem elsődleges célja a programnak. A szövetekből akár százezer év múlva is kinyerhető ép DNS. A bárkára szállítás fajonként 200 fontba kerül. (national geographic)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS