2018. május 27. vasárnapHella
16°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Őrült hangyák garázdálkodnak Ausztráliában

2004. július 21. 12:43, utolsó frissítés: 12:43

A sárga őrült hangyák (Anoplolepis gracilipes) nevüket idétlen, kaotikus mozgásuknak (valamint színüknek) köszönhetik, és fölöttébb gyorsan képesek benépesíteni egy adott területet. Egy genetikai mutáció következtében ugyanis nincs meg az a képességük, hogy a bolyon belül királynőt hozzanak létre, amely aztán elrepülve más helyen alakítana ki újabb, kis közösséget. Ezért aztán a hangyakolónia csak nő-növekszik, míg egy adott élőhelyen akár több milliárd őrült hangya is nyüzsöghet.

Ezek a sárga kis szörnyetegek először Észak-Ausztráliában jelentek meg 1990-ben, és az elmúlt években rohamosan nőtt a számuk. Az észak-keleti fekvésű Arnhem Land nevű vidéken az őrült hangyák mintegy huszonötezer négyzetkilométeres területen garázdálkodnak: a növényeket megeszik, a gerinctelen állatállományt pusztítják.

Az őrült hangyák áldozatuk szemébe hangyasavat spriccelnek, amitől az megvakul, majd éhen pusztul. Az őshonos hangyák száma jelentősen megfogyatkozott, őrült társaik ugyanis szabályosan darabokra szaggatják őket.

A különféle növények felhabzsolása a nagyobb állatokra, sőt, a bennszülöttekre is veszélyes. A sárga őrült hangyák lelegelik a wallabik, oposszumok és a térségben élő őshonos ausztrál emberek fő táplálékait is.

Az Ausztrál Népjóléti Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet vezetésével eradikációs kampány indult az őrült hangyák ellen. Az általuk megszállt területeken mérget készülnek helikopterről leszórni. A mérget egy olyan haltápba gyúrják bele, amelyet a sárga hangyák nagyon szeretnek, a többi állat azonban nem eszi meg. (national geographic)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS