2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vetkőzéssel küzdenek a japánok a globális felmelegedés ellen

2004. július 08. 12:02, utolsó frissítés: 12:02

Sajátságos módon kívánnak fellépni a globális felmelegedés ellen Japánban: hogy ne kelljen bekapcsolni az üvegházhatást fokozó légkondicionálókat, a jövőben a kormány tagjai, a cégvezetők és az alkalmazottak a kánikulai napokon zakó nélkül tartózkodhatnak munkahelyükön.

Nyáron Japánban a hőmérő higanyszála 30 Celsius fok fölé kúszik, s légkondicionáló nélkül gyakorlatilag lehetetlen kibírni a hőséget. Ugyanakkor a japánok elképzelhetetlennek tartják, hogy zakó nélkül tartózkodjanak munkahelyükön.

A kormány tagjai most személyes példával igyekeznek meggyőzni a lakosságot arról, hogy elég levetni a zakót, lemondani a légkondicionáló használatáról, és ezzel máris tettek valamit az üvegházhatás ellen. A miniszterek szerint ily' módon 2012-ig hat százalékkal csökkenthető a kilencvenes évekhez képest az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátása.

A környezetvédők azonban távolról sem ilyen optimisták. A Greenpeace szerint Japánnak nem egyéni akciókra, hanem sokkal radikálisabb cselekvési programra van szüksége. Véleményük szerint célszerűbb lenne, ha a politikusok megalkotnák végre a megfelelő törvényeket, és nem a hivatalban viselt öltözékkel foglalkoznának. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS