2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Virtuális múmia a British Múzeumban

2004. július 07. 11:34, utolsó frissítés: 11:34

Az ősi Egyiptom múmiái máig őrzik titkaikat, és a varázslat és misztikum örök forrását jelentik. A British Museum új, és a szokásokhoz híven egyedülálló kiállítása éppen a múmiák misztikumára épít: célja a több mint 3000 éves konzervált holttestek megismertetése, és az ősi egyiptomi civilizáció megértése.

A kiállítás központi eleme a virtuális túra a múmiában. A múzeum gondosan választotta ki a kísérleti kiállítás alanyát: a múmia, amelyet belülről is bejárhatunk Nesperennub holtteste. Nesperennub a holdisten (Khons) templomának papja volt, és i.e. 800 körül élt.

A British Museum több, mint 1500 felvételt készített Nesperennub múmiájáról CT-vizsgálattal, majd egy szuperszámítógép segítségével háromdimenziós modellt alkotott. Vagyis a virtuális valóság technológiájával anélkül csomagolták ki a múmiát, hogy a pólyák eltávolításával károsították volna a múmia szöveteit.A British Museum kiállításának látogatói először egy bevezető terembe érkeznek, ahol az ősi Egyiptom világáról, a mumifikálási eljárásokról és a múmiák titkainak megismerésében alkalmazott 3D technológiáról szereznek ismereteket.

A következő teremben vetítés várja őket: egy 12 méteres vásznon látványos, 20 perces virtuális túrát nézhetnek végig - speciális 3D-szemüveggel. A film azt mutatja be, miként végezték a tartósítást 3000 évvel ezelőtt, és milyen speciális tárgyakat tettek a pólyarétegek közé.

A filmen számítógép-animációval készült modellek és Nesperennub világát bemutató történeti rekonstrukciók láthatók. A kiállítás utolsó termében, 3D-s kivetítőn Nesperennub múmiája látható, színpompás koporsójában. A holttest körül minden megfigyelhető, ami egy befejezett mumifikálás eredménye. (múlt-kor)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS