2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Üstökösöktől származnának a Föld óceánjai?

2004. június 21. 12:36, utolsó frissítés: 12:36

Kőzetekbe zárt vízből alakult ki a Föld, ami fokozatosan kiszivárgott az évmilliók során, vagy az alkalmanként becsapódó üstökösök töltötték fel óceánjainkat? A Rosetta üstökös-szonda Ptolemy kísérlete ezt a kérdést hivatott megválaszolni.

A Földnek szüksége volt vízre óceánjai ellátásához, az üstökösök pedig voltaképpen hatalmas égi jéghegyek, a Nap körül keringő megfagyott víztárolók. Arra azonban meglepően nehéz tudományos bizonyítékot találni, hogy az üstökös becsapódások juttatták volna el a vizet bolygónkra. A Ptolemy azonban elegendő információval szolgálhat, hogy megismerhessük a földi víz forrását.

A Ptolemy műszer a Rosetta leszállóegységén foglal helyet, ami a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös izotóp keverékeit fogja elemezni. Ian Wright, a műszer főfelügyelője reméli az üstökös vize hasonlítani fog a Föld óceánjaiban találhatókra. A legutóbbi földi megfigyelések, melyek egy másik üstökösre, a LINEAR-ra irányultak, arra engednek következtetni, hogy a két víz azonos. Ha ez igaz, akkor a tudósoknak egy újabb rejtvényt sikerült megfejteniük. Mindazonáltal, ha nem az üstökösök felelősek az óceánokért, akkor a bolygótudósoknak és a geofizikusoknak valahol máshol kell kutakodniuk.

Összességében a Rosetta és leszállóegysége vagy megold egy tudományos rejtélyt vagy újabbak egész sorát tárja a tudósok elé. (sg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS