2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Saját gyártmányú naptejjel védi magát a víziló

2004. május 28. 12:35, utolsó frissítés: 12:35

A vízilovakat jellegzetes vöröses-barnás, olajos izzadtságuk a Nap káros sugaraitól és a baktériumoktól is megóvja. A japán Kyoto Gyógyszerészeti Egyetem kutatói meghatározták a vízilovak jellegzetes színes izzadtságának összetételét.

Az olajos váladék két instabil, egy vörös és egy narancssárga színű pigmenttől színeződik el. Mindkettő véd a Nap káros sugaraitól, sőt a vörös pigmentnek antibakteriális hatása is van: meggátolja a kórokozók elterjedését az állat testén, valamint segíti a harcokban szerzett sebei begyógyulását. A kutatók a Nature legfrissebb számában tették közzé kutatásuk eredményeit.

A növényevő víziló éjszaka, a napsugárzást elkerülve merészkedik hosszabb időre a szárazföldre, többek között ilyenkor táplálkozik. Hajnalban azonban már vizet keres, és hosszú időn keresztül dagonyázik.

Az állatvilágban hagyományosan használt napvédők, mint például a szőr, nem praktikusak egy félnapokat vízben töltő állatnak – nem csoda, hogy a víziló is szőrtelen.

A Nap ellen azonban védekezni kell: így, ha napközben huzamosabb ideig a vízen kívül tartózkodik, hígan folyó barnásvörös váladékot izzad. Ez a természetes bőrápoló nem csak a káros napsugaraktól védi meg az állatot, segít a testhőmérséklet szabályozásban, valamint gátolja a kórokozók elszaporodását is. (national geographic)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS