2018. június 18. hétfőArnold, Levente
21°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Antal Nimród Kontrollja és egy román rövidfilm is nyert Cannes-ban

2004. május 24. 12:10, utolsó frissítés: 12:10

Az amerikai Michael Moore-nak adták át az Arany Pálmát Fahrenheit 9/11 című dokumentumfilmjéért az 57. Cannes-i Filmfesztivál szombat esti díjkiosztó ünnepségén a Filmpalotában. A főbb díjakat a Quentin Tarantino vezette zsűri távol-keleti művészeknek ítélte.

Michael Moore a 2001. szeptember 11-i Egyesült Államok-beli terrortámadásokról szóló filmjével nemcsak a Bush ellenes hangulatot fokozta a május 12-23-ig tartó 57. Cannes-i Filmfesztiválon azzal, hogy naiv elbeszélőmodorával az amerikai elnök, a Bin Laden-család, és a szaúdi uralkodóház közötti pénzügyi kapcsolatot sejtetett, hanem a zsűri szerint "filmes értékeket" is felmutatott, így elnyerte az Arany Pálmát.

Moore és TarantinoMoore és Tarantino
"Mit tettetek? Le vagyok taglózva! Köszönöm!" – mondta a bejelentést követő tízperces ováció után a Fahrenheit 9/11 rendezője. "Ezzel gondoskodtok arról, hogy az amerikaiak is megnézzék ezt a filmet" – utalt Moore arra, hogy a Disney-hez tartozó Miramax stúdió nem vállalta a forgalmazást, így a tervezett július 4-ei amerikai bemutató ténye kétséges lett.

Moore tavaly már részt vett a Kóla, puska, sültkrumpli Oscar-díjas dokumentumfilmjével a cannes-i információs vetítéseken, de arra, hogy a tizennyolc versenyfilm közül egy dokumentumfilm győzzön Cannes-ban, Jacques Cousteau 1956-os filmje, a The Silent World óta nem volt példa.

Igazuk lett azoknak is, akik a zsűrielnök Quentin Tarantino Ázsia-imádata miatt távol-keleti nyertesekre tippeltek, ha nem is Wong Kar-Wai science-fiction-e, az 2046 kapta az Arany Pálmát, de a zsűri nagydíját már a dél-koreai Pak Csan Wook Old Boy című bűnügyi thrillere kapta, ami egy tizenöt éven át bezárva tartott családapa bosszúállásának történetét meséli el.

A legjobb rendezés díját a francia színekben induló, algériai születésű Tony Gatlif, a kétszeres César-díjas zenész nyerte az Exils című road-movie-s művészfilmért, ami egy szerelmespár Franciaországból Algériába tartó utazását meséli el.

Tim Roth az angol rendező-színész vezette zsűri A legjobb első film Arany Kamera díját az izraeli Keren Jedaja Mon Trésor című filmjének adta. A legjobb forgatókönyv díjazottja a francia Agnes Jaoui és Jean-Pierre Bacri a Comme une image című filmért. Antal Nimród május 16-án sikerrel bemutatott Kontroll című filmje is ebben a kategóriában versenyzett, és az Ifjúsági Díjban (Prix de la Jeunesse) részesült, amit a magyar rendező tegnap délután vehetett át.

A legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát a román Catalin Mitulescu Trafic című művének ítélték, a Nyikita Mihalkov orosz rendező vezette rövidfilmes zsűri díját a belga Jonas Geirnaert rajzfilmje, a Flatlife kapta. (index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS