• Megosztás:
  •  Életmód RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 12:15 GMT +2, 2004. május 21.

Amerikai címlapon a gyilkos magyar falu


HIRDETÉSMagyarország a The Wall Street Journal címlapjára került, amely nagyrévi tudósításban számol be arról, hogy a méregkeverőiről elhíresült falu pénzt akar kovácsolni sötét múltjából. A tekintélyes amerikai gazdasági-politikai napilap Magyarország térképét is feltünteti Budapesttel és Nagyrévvel.

A 1900-as évek elején a Tisza parti faluban egy asszonykör férfiak tucatjait tette el láb alól úgy, hogy arzént kevert ételükbe és italukba. A szerző, Andrew Higgins szerint költők, tudósok, marxista drámaírók merítettek ihletet évtizedeken át a falu történelmének sötét epizódjából, rossz hírbe hozva a helybelieket.

A szerző emlékeztet rá, hogy tavaly az európai művész-mozikban nagy sikert aratott Pálfi György Hukkle című filmje, amelyet a falu története ihletett meg. A rendező azonban el se ment Nagyrévbe és a filmet is egy távoli faluban forgatta, ahol Burka István nagyrévi polgármester neheztelő megjegyzése szerint még csak "igazi gyilkosság" sem történt soha.

Nyugat-Európában számos település fordította már a maga javára "boldogtalan" történelmét, és Burka István szerint az arzén is turistacsalogató lehet. Nagyrév szerepel a sorozatgyilkosok amerikai kiadású enciklopédiájában is.

A mérgezéses gyilkosságok csaknem két évtizeden át tartottak és senki sem tudja pontosan, hogy hány áldozatuk volt. A becslések eltérnek, mivel a hatóságok lefújták a sírok exhumálását, mert az ügy rossz fényt vetett az országra. A rendőrség 40 bizonyított gyilkosságot derített ki. Csaknem mind férfi volt, az elkövetők pedig feleségek, vagy menyek voltak.

A falu új lelkésze arzén múzeumot javasol, így az emberek együtt élhetnek a múltjukkal, ahelyett, hogy elrejtenék. A 83 éves Gúnya Mária ezt még túl korainak tartja. Ő csak kislány volt a mérgezések idején, de olyan nagy volt a szégyen, hogy egész életében letagadta, hova való, amikor kimozdult a faluból.

A rendőrség 1929-ben kezdett nyomozásba, névtelen levelek alapján. A lapok a "halál falujának" nevezték el Nagyrévet. Hat asszonyt ítéltek végül halálra, de csak kettőn hajtották végre az ítéletet. A főkolompos, a falu bábája, aki a mérget légyfogó papírból előállította, öngyilkosságot követett el. (mti)HIRDETÉSSZAVAZÓGÉP

Melyik sorozat új évadát várod?

Modern Family 28
Elementary 6
Bones 16
Grey's Anatomy 36
The Vampire Diaries 13
The Good Wife 23
Arrow 15
Downton Abbey 34
The Walking Dead 25
Homeland 34
Mást 141
Nem nézek sorozatokat 187

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS