2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ókori pénzérmén a Halley-üstökös

2004. május 20. 11:22, utolsó frissítés: 11:26

Kutatók szerint a Halley-üstökös egyik legkorábbi ábrázolása látható azon az i. e. első századból származó érmén, mely II. Tigranesz örmény király képét viseli. Az érmén II. vagy Nagy Tigranesz örmény király látható, aki i. e. 95 és 55 között uralkodott. Örmény és olasz kutatók szerint a király koronáján látható díszítés – egy csillag s a mögötte húzódó csóva – a Halley-üstököst ábrázolja.

A Halley-üstökös, mely legutóbb 1986-ban volt látható a Földről, rendszeres időközönként bukkan fel égboltunkon. 1531-ben, 1607-ben és 1682-ben is megfigyelték. Ezek alapján jelentette ki Edmond Halley angol csillagász 1705-ben, hogy ugyanarról a 76 évenként visszatérő üstökösről van szó. Miután azt is helyesen becsülte meg, hogy a jelenség 1758-ban lesz újra látható, róla nevezték el az üstököst.

A Halley-üstökös tulajdonképpen egy 15 kilométer hosszú, porból, hóból és jégből álló száguldó test. A többi üstököshöz hasonlóan ennek a pályája is elég változékony, hiszen a közelébe kerülő bolygók gravitációs ereje hat a mozgására.

A kutatók most újabb bizonyítékot találtak arra, hogy az üstökös már évezredekkel Halley születése előtt is fontos szerepet játszott az emberek életében. A történészek szerint elképzelhető, hogy maga Tigranesz is látta az égi csodát i. e. 87. augusztus 6-án. A kutatók abban bizonyosak, hogy egy üstökös feltűnése az égbolton "felettébb emlékezetes esemény" lehetett abban az időben.

Vince Ford, az Ausztrál Nemzeti Egyetem Csillagászati és Asztrofizikai Kutatóintézetének munkatársa szerint a Halley-üstökös sokkal nagyobb és fényesebb volt 2000 évvel ezelőtt. "Mikor az üstökösök a Nap közelébe érnek, anyaguknak akár egytizedét is elveszíthetik" – mondta a csillagász. Bár kizárt, hogy a Halley-üstökös is minden alkalommal ennyit veszítsen, az biztos, hogy egyre kisebb és kisebb lesz, hiszen a Nap folyamatosan elpárologtatja víztartalmát.

Ford azt is elmondta, hogy a Halley-üstökösről i. e. 240. május 25-én, Kínában tettek legkorábban említést. A kutatók az Astronomy & Geophysics című szakfolyóiratban, a Royal Astronomical Society kiadványában jelentetik meg felfedezésüket. (múlt-kor)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS