2020. március 31. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Óriási mennyiségű űrszemét bolygónk körül

2004. május 07. 11:37, utolsó frissítés: 11:37

Amerikai szakértők a világűr forgalmának egyre szigorúbb szabályozását javasolják, mert a Föld körüli pályán keringő űrszemét mennyisége olyan szintet ért el, hogy a jövőbeli űrhajózást komolyan akadályozhatja.

Amerikai szakemberek ma tízezer, tíz centiméternél nagyobb, Föld körül keringő objektumot tartanak nyilván, ebből durván hétszáz a működő műholdak száma, a többi magára hagyott űrhajó, széthulló rakétafokozatokból származó szilánk- és festékrészecske.

Ezentúl körülbelül százezerre becsülhető azon nem katalogizált objektumok száma, amelyek már elég nagyok ahhoz, hogy egy űrhajón komoly rongálást okozzanak. (Ezek a darabok azért különösen veszélyesek, mert radar sem jelzi őket, így nem elkerülhetőek.) Végül több millió kicsiny, vagy parányi, gyakran radioaktív részecske is kering bolygónk körül – írja a Space.com.

Az amerikai Védelmi Információk Központjának (Center for Defense Information) számításai szerint körülbelül 5000 tonna űrhulladék található a Föld körül.

Általános értelemben fogalmazva, űrszemétnek nevezik mindazokat a világűrben keringő, lebegő mesterséges eredetű tárgyakat, amelyeknek már nincs semmiféle hasznuk. A legtöbb veszélyes részecske 200-2000 kilométer közötti magasságban kering. (national geographic)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS