2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Evolúció helyett a teremtést tanítanák az olasz iskolákban

2004. április 30. 11:08, utolsó frissítés: 11:16

Az új olasz oktatási reformprogram kihagyta a tananyagból Charles Darwin evolúciós elméletét. Szeptembertől az olasz általános iskolák diákjai egy szót sem fognak hallani arról, hogy a majom lejött a fáról, és a fajok életét a természetes kiválasztódás határozza meg.

Az elmélet egy kicsit régi, a brit természettudós 1859-ben írta A fajok eredete című művét, de a Nobel-díjas olasz orvos, Renato Dulbecco szerint a mai napig Darwintól ered a modern biológia, és ugyanígy gondolja a szintén Nobel-díjas biológusnő, Rita Levi Montalcini, aki kollégáival közösen felhívást intézett az oktatási miniszter asszonyhoz: vizsgálja felül döntését. Darwint az Egyesült Államokban is cenzúrázzák, vallási okokból, de csak a felekezeti iskolákban.

Charles DarwinCharles Darwin
Az oktatási miniszter hangsúlyozta, hogy félreértésről van szó. Az evolúciót csak az általános iskolás tantervből hagyták ki, a gimnáziumban tanítják. Tehát pont a kötelező oktatási programban nem lesz benne – jegyezte meg a egészségügyi miniszter, az onkológus Umberto Veronesi, aki nem ért egyet koalíciós partnerével. "Mitől félünk? A statisztikák szerint a mai gyerekek 11 éves korukban gyújtanak rá az első cigarettára, 14 éves korukban szexuális életet élnek, nem fogja őket megrázni a hír, hogy a majomtól származnak!" – mondta Veronesi, aki tüntetőleg Darwinra keresztelte át az általa vezetett tudományos szaklapot.

Az oktatási tárca és az olasz püspöki kar megállapodást kötött arról, hogy 6-tól 16 éves korig a hittanórán lesz szó a teremtésről. A biológia tantervében nem szerepel Darwin neve. A miniszter a tudósforradalom kirobbanása előtti utolsó pillanatban módosította álláspontját: "Darwint nem töröltük el, de az evolúciós elméletet fokozatosan fogjuk tanítani." A pedagógiai módszert a miniszter egy bizottságra bízta, amelynek élére Levi Montalcinit nevezte ki.

Darwin evolúcióelmélete megrengette a korabeli brit tudományos életet, hiszen ahogyan John Lightfoot professzor, a Cambridge-i Egyetem rektorhelyettese vallotta 1859-ben: "Az embert az Úr Kr. e. 4004. október 23-án teremtette, pontosan reggel 9 órakor." (mho)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS