2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Három üstökös is megfigyelhető április végén az égbolton

2004. április 21. 12:16, utolsó frissítés: 12:19

Az elkövetkező hetekben szerencsés esetben három üstökös is látható lesz a hajnali égbolton szabad szemmel. A Nap körül épp megfordult Bradfield üstökös április 24-től lesz a hajnali égbolt különösen fényes objektuma. Várhatóan ugyanebben az időszakban lesz látható a Linear üstökös. A Neat nevű üstökös pedig május elején érkezik, ám hogy az égitest elég fényes lesz-e ahhoz, hogy szabad szemmel is látható legyen, az a csillagászok szerint csak egy-két hét múlva állapítható meg.

A Bradfieldet egy veterán üstökösvadász, William Bradfield fedezte fel Ausztráliából. Az amatőr csillagász 1972 óta 18 üstököst fedezett fel. A szóban forgó üstököst március 23-án pillantotta meg, azóta április 19-én a SOHO, az Európai Űrhivatal és a NASA Napot pásztázó közös kutatószondája is megörökítette az üstököst, amint épp elhaladt központi csillagunk közelében. A Naptól való távolodása során az üstökös az elkövetkező hetekben szabad szemmel is jól megfigyelhető lesz.

A 2002-ben felfedezett Linear április 23-án kerül a Naphoz legközelebb, ekkor 92 millió kilométerre lesz központi csillagunktól. Az üstököst április utolsó hetében az északi féltekéről a keleti horizonton, a Halak csillagképben lehet megszemlélni napkelte előtt egy órával. Sajnos csak néhány fokkal a horizont felett lesz látható, így az északi féltekéről megfigyelése nehézkes. A déli féltekéről viszont május első 7-10 napjában a napkelte előtt 2-3 órával szép látványt nyújthat az üstökös.

A Neat megjelenése egyelőre bizonytalan, csak a Nappal való találkozása után lehet róla biztosat állítani. Valószínűleg április utolsó hetében a délkeleti horizonton tűnik majd fel. A bizonytalanság részben abból származik, hogy mind a Linear, mind a Neat először közelíti meg a Napot, így a találkozás kimenetele megjósolhatatlan. Az elmúlt évtizedekben hasonló üstökösöknél előfordult, hogy a Nap közelében széttörtek, darabokra estek. (national geographic)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS