2020. március 31. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem találják a Sedna holdját

2004. április 16. 10:42, utolsó frissítés: 10:42

A feltételezésekkel szemben nincs nyoma annak, hogy a Sednának, a Naprendszer talán legtávolabbi bolygójának lenne kísérője, pedig az okozhatná, hogy lassan forog a tengelye körül. A Sedna felfedezését márciusban jelentették be, de már arról is vitáznak, hogy a távoli égitest bolygó-e egyáltalán, vagy csak planetoid, azaz "bolygócska".

Jelenleg 13 milliárd kilométer távolságra van a Naptól, míg a Föld csak 0,15 milliárd (150 millió) kilométerre. Felfedezése felér azzal, mintha 1500 kilométernyi távolságból észlelnénk egy focilabdát. Átmérője talán csak egynyolcada a Földének, és tízezer földi év alatt kerüli meg a Napot. A Hubble űrtávcsővel végzett megfigyelések azt mutatták, hogy a Sedna 20–40 földi nap alatt fordul meg a tengelye körül. Ezt a bolygó fényváltozásaiból – periodikus ismétlődéséből – lehet megállapítani.

Ez a lassú tengely körüli forgás a naprendszer ama bolygóira jellemző, amelyeknek van holdjuk, és annak gravitációs tere lassítja pörgésüket. A Sednának akár 640 kilométer átmérőjű holdja is lehet. A holdat azonban még a Hubble sem látja. A tudósok találgatják, mi okozza a Sedna lassú forgását.

Feltételezés szerint a bolygónak volt holdja, de ütközött vele. Nem kizárt, hogy amit 20–40 földi napnak vélnek, az csak ennyi óra: a fényváltozások periódusait nem lehet holtbiztosan megállapítani. Lehetséges, hogy a hold annyira kicsi, hogy észrevehetetlen, vagy a megfigyelés időpontjában pontosan a Sedna előtt vagy éppen mögött volt. A Sedna egyre érdekesebb – vélik a tudósok. (mho)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS