2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Veszélyben a világ legrondább emlőse

2004. április 16. 10:31, utolsó frissítés: 10:39

A tasmán ördög (Sarcophilus harrisii) ma már csak az Ausztráliához tartozó Tasmánia szigetén él vadon. A faj kihalását az a bőrbetegség okozhatja, amely általában az állat arcán feltűnő lilás foltokban, sebekben jelentkezik, és néhány hónap alatt a halálához vezet. A bőrbetegség miatt az elmúlt 5-10 év során a tasmán ördög vadon élő állománya kétharmadára, pesszimistább becslések szerint felére csökkent. Attól kell tartani, hogy még öt év, és a populáció 80 százaléka elkapja a halálos fertőzést – figyelmeztet Nick Mooney tasmániai vadbiológus.

A Föld legnagyobb termetű húsevő erszényese fekete bundájával, zömök testével, erős állkapcsaival és nem utolsósorban össze nem téveszthető, velőtrázó bőgésével, visításaival már az első telepesektől kiérdemelte a csöppet sem hízelgő nevet. Kinézetével és nevével ellentétben nincs benne semmi ördögi: igen fejlett agyú, utódairól gondoskodó állat.

Miközben kutatók a pusztító betegség okát keresik, állatvédők különféle forrásokból igyekeznek támogatást szerezni a fönnmaradt állomány megmentésére. A tasmán ördögök számának rohamos csökkenése komoly változást hozhat a sziget biológiai egyensúlyában, megnyitja ugyanis az utat a táplálékláncbeli vetélytársa, a róka (Vulpes vulpes) előtt. Miután az 1850-es években vadászat céljából betelepítették, az eredetileg Európában honos rókák hatalmas pusztítást végeztek az ausztrál kontinensen. A földrészen nem akadt olyan faj, amely rájuk vadászott volna, s olyan is csak egy, amellyel hasonló, ragadozó életmódja miatt meg kellett küzdenie a táplálékért: a dingó. A rókák tehát kedvükre vadászhatták a kisebb termetű emlősöket, madarakat, hüllőket, és több tucat ausztráliai kisemlős kipusztulását okozták. Biológusok attól tartanak, a tasmán ördögök számának drámai csökkenésével ez a sors vár Tasmánia őshonos élővilágára is. (origo)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS